2018-09-29 12:22:44• hírek • Szatmár.ro

Így legyen biztonságos a háztartás a hideg szezonban

A Szatmár Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség feladata többek között az is, hogy a lakosságot hasznos, sok esetben életmentő tanácsokkal lássa el.

A fűtésszezon beköszönte előtt a kémények és a fűtésrendszerek állaponának alapos ellenőrzésére hívják fel a figyelmet. A tanácsaikat az elmúlt szezonok balesetei- és azok kiváltó okai alapján gyűjtötték egy csokorba.

 

A 2017-es fűtésszezonban történt háztartási tűzesetek helyszíni vizsgálata alapján ezeket az okokat állapították meg a bajok forrásaként: túlságosan megterhelt áramkörök,  a kémények meghibásodása vagy a tisztítás hiánya, nyílt láng használata, ellenőrzés nélkül hagyott fűtőtestek.

 

2017-ben megyei szinten 43 olyan tűzesetet regisztráltak, melyek ellenőrizetlen, rendezetlen, tisztítatlan kémény miatt történtek. A kémények ellenőrzésekor nem csak a lerakódás állapotát célszerű megnézetni, érdemes az egész fűtésrendszert átvilágíttatni. Az periodikus vizsgálat mellett a rendszerek folyamatos karbantartást igényelnek, hogy az égéstermék és a füst akadálytalanul távozhasson a szerkezetből. Ezzel kapcsolatban a Szatmár Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség a következő hasznos tanácsokkal látja el a lakosságot:

 

  • A kéményeknek stabilnak kell lenniük és elenállóknak az időjárás viszontagságaival szemben. Tűzvész esetén meg kell akadályozzák a lángok terjedését az épület emeletei között.  A kéményekben az elégő korom miatt a füst akár az 1000 Celsius fokot is meghaladhatja, ezért a kürtőnek bírnia kell az ilyen magas hőmérsékleti terhelést is.
  • A kémény építményét el kell szigetelni a tető és a födém gyúlékony elemeitől. Nem engedélyezett az sem, hogy a cső érintkezzen vagy szerkezetileg bármilyen kapcsolatban álljon a tető és a födém gyúlékony elemeivel (szarufák, gerendák, deszkák).
  • Az épületek padlásain és más, figyelmet elkerülő helyiségekben a kémény csövén található (pucoláskor használatos) ajtó környékén a padlózatot tűzálló burkolattal kell ellátni.
  • Az éghető anyagokból álló vagy azzal burkolt épületek kéményeinek a száját szikravédelmi felszereléssel kell ellátni (drótból készült ráccsal).
  • A kéményeket úgy kell elhelyezni, hogy a nem éghető anyagból készült tető gerincét 50 cm-rel haladja meg, míg az éghető anyagból készültet 100 cm-rel.
  • Tilos összekötni más tüzelőanyaggal működő fűtési rendszereket ugyan azon füstelvezető rendszerre és kéményre.

 

A katasztrófavédelem munkatársai felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a kémények állapotfelmérése és a kitisztíttatása állampolgári kötelesség, emellett életeket menthet. Csak szakértő és engedéllyel rendelkező személyzetre bízzák rá az idei felülvizsgálatot!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: